23 september 2008 dag sju -
Idéer föds av kunskap och intryck

Idag fick jag tilfälle att återigen göra ett försök att bounda lite med den andra produktionsledarinnan. Hon satt i trapphuset när jag anlände på morgonen, och medan vi väntade på att någon med nycklar skulle komma, pratade vi en stund. Självklart visade sig att hon var väldigt trevlig när hon inte hade tusen andra saker att göra. När copyn anlände bad han produktionsledaren att kolla ut bilder till ett jobb för ett gästgiveri, men hon hade mycket att göra. Jag sa att jag gärna kunde hoppa på det direkt, och fick uppgiften att plocka ut en del teman till en trycksak. Jag fick redigera lite, och jobbad med originalen. Tog bort en text från logotypen, och packade sen ihop allt i en mapp o la i copyns mapp på byråns server. Efter att jag tagit ner bilderna ytterligare i storlek, så att han kunde skicka dem via nätet, tackade han för hjälpen. Tack..ett litet kort ord att uttala, svårt för många att säga, gigantiskt värdefullt att höra.

Jag började redigera lite med mina ramar igen tils ADn kommit ut från ett möte, sen fick jag den roligaste uppgiften hittils, perfekt och väldigt passande för veckans tema; ett av Malmös utställningscentra är nämligen en av byråns kunder, och byrån hade nu fått i uppdrag att ta fram affisch och vernisagekort till en kommande utställning. En resande utställning som varit i många delar av stora vida världen, och nu alltså skulle komma till lilla fina Malmö. Alla var fria att ta fram förslag till utformning av affisch och vernisagekort, och jag började läsa på lite om utställningen och "konstnären" i fråga. Jag fick ta ett skissblock att lägga på bordet under min dator (precis som ADn har), kände mig lite ball i en hundradels sekund, och satte mig sen o började skissa på lite förslag. Som vanligt googlade jag inspration samtidigt som jag hade pennan i handen. Så går det alltså till många gånger när man i första stadiet börjar ta fram en idé..Du sitter själv och brainstormar, på old-school sätt med papper och bly, och gärna en kopp skitstarkt kaffe. När du är redo öppnar du dina grafiska program och börjar rita, eller vad det nu än är som krävs för att förvandla idéerna till pixlar/kurvor/färg/form i en dator. Innan dagen var slut hade jag påbörjat några olika förslag. Fick lite feedback från ADn innan jag begav mig hemåt, känner mig frisk igen på alla sätt och vis.


  

  

  


22 september 2008 dag sex - byrån vs IKEA 1-1

Det var dags för andra veckan på byrån, som jag började långt ifrån stan. Fortfarande snuvig och sjuk som ett litet djur begav jag mig till IKEAs kontor i Helsingborg, tillsammans med mina allierade. Vi tog tåget kl 8:21, och ungefär tre timmar senare, efter en sväng förbi Teckomatorp, landade vi på "Knutpunkten". På plats fick sitta och bekanta oss med programvaran som vi ska marknadsföra, och utvecklade vår nya idé något. Det var en intressant dag, med mycket gratis-kaffe och en insyn i både 3D-grafik och marknadsavdelningen på ett av Sveriges största och mest framgångsrika företag.


Anlände tillbaka i Malmö sen eftermiddag och begav mig hem till min mor där jag jobbade med praktikdagboken mesta av kvällen. Jag kastade ett öga på den praktikplan jag gjort, och såg att den fortsatta veckans huvudsaklig mål var att gå igenom en kreatörs arbetsrutiner, dokumentera dem, och dela upp dem i veckor så att jag varje vecka under praktiken kunde fokusera på något nytt. Denna veckan skulle jag lägga fokus på; idé och strategi..Det första steget att vidta efter att en kund tilldelat dig ett uppdrag.

I övrigt ska jag fortsätt att våga fråga byråns medarbetare en massa sånt jag undrar om branschen. Måste ta tillfället i akt nu när jag är där, passa på som det heter. Blir helt mosig i huvudet av att behöva jobba på med näsan full av, ja ni vet sånt äckligt gult, men jag kan inte låta bli. Det är tråkigt att vila.

  



19 september 2008 dag fem - fredag


I teorin var det en ganska odramatisk dag faktiskt, spenderade mesta av tiden åt att vänta in nerladdningen av ny programvara, och att göra PS-övningar. ADn va borta mesta av dagen och det fanns inte så mycket att göra. Med andra ord en typisk fredag i verkligheten; det ända folk gör är att sitta och se ut som om de jobbar, i väntan på att få gå hem och hälla upp den där Shirazen som stått o luftats. Jag fick skära och montera lite grejer på vita kapa-light. Produktionsledaren ville att jag skulle hjälpa henne avklaka kaffemaskinen, men "tyvärr" var rengöringsvätskan slut..Sista stunden satt jag och började jobba på ramarna till min blogg/hemsida. Känner mig redan mycket bekvämare i PS efter bara en vecka, och det känns otroligt bra. Nu har jag också lärt mig vad alla på byrån heter.

Gick ifrån en timme tidigare eftersom jag glömt mobilen hemma och skulle direkt till skolan och ha möte med IKEA-teamet, sen hem till min vän Johanna på partaj. Kom till skolan och möttes av två aströtta surpuppor så mötet gick snabbt, gick igenom presentationen vi ska hålla för IKEA-folket, och satte mig sen och surfade. Tog en spontan kaffe med Snigel på väg hem till Johanna, och åkte sen mot Möllan. Natten slutade med halsont och helgen med en rejäl förkylning. Stannade hemma resten av helgen o knaprade smärtstillande, och sov bort dagarna, med förhoppning att kunna följa med till Helsingborg och IKEAS eminenta kontor på måndagen.

Fred(ag) på jorden!/C

18 september 2008 dag fyra - tid

Nu har jag snart spenderat en hel vecka hos byrån och jag måste bekräfta det där att tiden flyger iväg som en fiskmås när man har roligt. Nu vet jag vad nästan alla på byrån heter, och jag börjar bli lite tryggare på golvet. Dagen började med att jag frågade ADn om jag skulle fortsätta med jobbet jag påbörjat med te-producenten dagen innan. Han sa att han ändrat lite på det, och nu skulle skicka det till den andra grafikern och se om han i sin tur kunde utveckla skisserna. Jag frågade om det var ok att jag satte mig med honom och tittade när han jobbadade, och han tyckte att det var ok så länge jag inte blev uttråkad. Jag hämtade en stol och slog mig ner bredvid grafikern som satt och jobbade med friläggningar av foton till ett mobiltelefon/musik företag. Genom att sitta med honom, fråga lite, låta honom berätta om vad han gjorde, hur han jobbade etc. så lärde jag mig väldigt mycket på kort tid. Allting handlar om effektivitet, sa han. Desstu mer tid något tar destu mer pengar kostar det..Photoshop är ju ett sådant där program där det finns tretusen verktyg för att göra en och samma sak, och man måste själv pröva sig fram till bästa och snabbaste metod på egen hand, den metod som passar dig bäst. När vi började jobba med te-grejen igen snappade jag upp hur han gjorde och fortsatte sen på egen hand vid min egen dator. Imorgon ska ADn presentera allt under ett kundmöte, och det sista jag fick göra under dagen är att ersätta bilderna i ett InDesigndokument där allt för projektet fanns samlat, och printa ut det i A3-format. Varför man har ett sånt typ av möte, och om man gör det under varje projekt/med alla kunder, kommer jag att ta reda på imorgon.

Jag har fått något större klarhet i skillnaden mellan en artdirector, grafisk designer, och grafisk kommunikatörs arbetsuppgifter. En AD är mer av en strategi- och idéutformare, som jobbar mindre med att flytta ankarpunkter i PS. En grafisk formgivae verkar vara med specialicerad på att kunna överföra idéerna till pixlar, det vill säga formge i datorgrafk. Just nu är jag faktiskt mest intresserad av att bli bättre på programvaran. Jag tycker att det är kul, även om jag inte skulle vilja sitta o retuschera bilder resten av livet. Jag är ju en idégenererare i själen och brinner för det där att utveckla smarta lösningar, som i bästa fall kan help save the world. Ska försöka hitta tid till att lära mig lite mer effekter i de grafiska programmen, som t. ex att göra glöd, 3D modeller osv. Hittade en bra hemsida där man steg för steg kan lära sig tricks och avancerat photoshopande. Tid är som sagt en bristvara just nu, inte bara i byråvärlden. Jag hinner knappt med vanliga vardagssysslor längre, men det som känns fantastiskt är att jag kommit in i en normal dagsrutin, och jag är faktiskt ledig på helgerna när jag är ledig. I alla fall tills vi vet hur det blir med IKEA-jobbet, då blir det återigen att jobba veckan igenom. Vet inte hur jag ska ha tid att träna, ta mitt körkort, skriva ex-jobb, köpa mjölk och toalettpapper och ost, men det är bra att jag lär mig hur det är att leva så som man gör där ute i stora vida världen. Blir annorlunda sen när skolan är helt avklarad, då slipper jag stressen med att behöva hinna läsa kurslittertur och skriva rapporter, vilket egnetligen är det ända jag har kvar att plugga just nu, förutom körkortsteori förstås.

TV är tysta bilder som rör sig i bakgrunden just nu, musik är nattligt sällskap för öronen, gymet är en lyx, vänner är saknade. Men jag njuter faktiskt av det jag gör, det är betalningen. Imorgon efter jobb ska vi förbereda presentationen för IKEA, och sen ska jag faktiskt hem till min vän Chantee och påbörja ett annat projekt. Projekt, projekt, projekt. Love it.


17 september 2008 Dag tre på *pip* reklambyrå

Dag tre, det magiska talet tre..Om man bortser från den ena produktionslearens pytte-lilla hund Gucci, så är vi nu också tre kvinnor på den pytte-lilla arbetsplatsen. Produktionsledare numero dos var tillbaka efter sin exjobbspresentation. Vi talade lite snabbt i köksavdelningen medan de andra ramlade in på morgonen, och hon berättade att hon var inriktad på marknadsföring osv osv. Jag berättade hastigt vem jag var, men hon verkade måttligt intresserad. Det är så lustigt med människor, en del sniffar lite på en innan de avgör om man är ätbar, andra biter av huvudet på en direkt, tuggar det till små bitar och spottar ut de hårda resterna ganska snabbt. Jag är as-dålig på att kallprata och känner mig mest konstig och töntig efteråt, antar att det är något jag borde lära mig på vägen fram till mål.

Jag fick en ny uppgift från ADn, att hitta fotografier på olika bildbyråers hemsidor, och sen lägga grön "glow" innanför kläderna på modelerna. Det handlade om att ta fram presentationsmaterial för en ny reklamkampanj/koncept för en stort internationellt te-producent. Fick anledning att tillämpa mina photoshop kunskaper och satt o kämpade ett tag med en fil som ADn gett mig som underlag. Jag var bara på plats på byrån fram till lunch, och gick därifrån och kände mig ofärdig. Var tvungen att avlägsna mig och bege mig till Helsingborg för ett möte på IKEA, där vi skulle presentera vår storyboard för en marknadfilm som är på gång. (Ett uppdrag vi fått genom utbildningen). Jag kom hem sent och kände mig känslomässigt uttömd och trött. Kämpade hela dan mot negativa energier som kom från alla håll och kanter, kändes som jag duckade för stenskott.

Vissa dagar gör man tusen saker på en och samma gång, och i slutändan känns det som om du inte gjort något ordentligt. Det är alltid jobbigt att gå och lägga sig med en sån känsla..Längtar till lördag då jag ska ha en hel dag till att  bara göra glad-saker, träna, gå i stan med någon spännande, äta rå fisk, sova gott, och kanske till och med dricka lite vin och dansa.


16 september dag 2 Välkommen till verkligheten

Den här dagen är ett typiskt bevis på att om man bara är uthållig, ger saker en chans och håller ut, så kommer allt att bli bra tillslut. Inte för att det någonsin kännts dåligt. Men det är lite hoppsansa att plötsligt befinna dig i den "riktiga" världen, där saker och ting skall genomföras, avslutas och visas för en publik. Dessutom ska du prestera allt detta medan riktiga människor tittar på. Nickar, bedömmer, berömmer, och i värsta fall också skakar på huvudet och dömmer. Jag som aldrig brytt mig om vad folk tycker och tänker om mig, vad hände?Kanske är det som med älsklingarna, när jag väl hittar något jag verkligen älskar blir jag plösligt asrädd för att mista det.Vilken klyscha, jag vet..

Efter den långa gårdagen och en timmes konditionsträning kändes det verkligen som om en god natts sömn skulle räcka för att påminna mig om hur stark jag egentligen är, och hur mycket jag egentligen klarar av. Jag är nog en av de envisate människorna jag känner, och när det gäller att lära sig saker kommer detta väl till hands. Dag två hos reklambyrån har varit mycket trevlig, jag började våga lite mera, fråga lite mera, och be om lite mera råd. Jag gjorde lite tutorials från Adobe creative suite, och pluggade på lite om bildproduktion i boken Bild och Budskap, för att även komma in i den teoretiska biten av bildskapande och strategier.

Frågade ADn på byrån lite angående hur länge man får på sig att jobba på en brief innan den ska redovisas för kunden. Han sa bl. a att det beror på omfattningen och kanalen för arbetet, men han gav några exempel och oftast rör det sig om en eller två veckor. Man presenterar mellan ett och tre alternativ beroende på hur specifik kunden varit vid briefen, d.v.s hur tydligt de beskrivit vad de vill ha utfört. Viktigt att understryka är att man under arbetet jobbar med flera saker paralellt. Detta kan anses rörigt, men jag kan tycka nu när jag befunnit  mig i miljön att det är skönt att tvingas lägga ner en sak, och ta en "paus" genom att arbeta med något annat. Då kommer man från ett program eller datorn, sätter sig och skissar eller går ut och tar lite foton (som vår AD gjorde idag). Sitter man och tröttar ut sig med samma photoshopdokument hela dagen är risken stor att man tillslut blir blind för det man gör. Ungefär som i idrott, man kommer till en gräns där man slutar prestera bättre..Då är det dags att vända blad.


Under lunchen pratade jag lite med en av de två som jag fortfarande inte mindes namnet på - den andra grafikern på plats, som gått i min lärares klass en gång i tiden.Han berättade om sin väg till där han är i dag, all the way to Paris and back, och jag berättade lite om hur jag hamnat där jag befann mig. Jag malde på ett tag om vad jag vill göra i det som kallas framtid.Det visade sig att både han och produktionsledaren på byrån är produkter av samma våningplan (källaren) som jag på Malmö Högskola. Känns betryggande samtidigt som jag vet att jag har en lång och spännande stege att klättra uppför innan jag är på samma nivå som dem.Det handlar om arbetslivserfarenhet, och livserfarenhet också för all del. Det märks också så tydligt hur det handlar om att kasta sig ut i branschen och tvingas göra saker på riktigt. Det är då man lär sig som mest.Och snabbt går det.Efter lunch fick jag en liten redigeringsuppgift av ADn och jag fick sitta och klona bort text från olika skyltar. En av grafikerna gav mig råd om hur jag skulle jobba effektivt för att behålla skuggor och detaljer som jag ville ha kvar för att behålla "livet" i bilderna.Han sa till mig att fråga honom om det var något annat jag undrade över. Senare frågade produktionsledaren också om jag ville göra en liten korrekturläsning.Dagen slutade så, med att jag hittade tre fel i ett dokument som skulle skickas ut i verkligheten.

Klockan fyra begav jag mig ut i låtsasvärlden igen, men jag kännde mig redan mycket adekvatare om jag får vara så djärv i mitt ordval. Jag och min vän Jimmy satt i skolan ett tag och hade möte om IKEA-jobbet som vi gör.Han frågade mig om råd angående sin praktik och det var mycket svårt att svara, inte bara för att det gällde någon annan utan även för att jag inte själv riktigt vet var jag hamnar i livet.Det enda jag kunde säga är att man inte alltid måste välja, ibland så gör livet faktiskt valen åt en. Andra gånger måste man inse att det inte längre handlar om att definiera exakt vad man vill bli när man blir stor. Det viktigaste är att göra det du trivs med, utvecklas åt ett eller flera håll och låta erfarenheterna (och ibland "slumpen") föra dig vidare. Det du gör kanske inte har ett namn, det du gör definierar antagligen inte vem du är. Just nu gör jag massor som känns kul och givande, och i många avseenden försöker jag att ha tålamod, och mod, att våga låta saker och ting ta sin tid.


RSS 2.0